Voihan… Freesia!

Tapaninpäivän sähkökatkon jälkeen siivoilin jääkaappia ja vihanneslaatikon pohjalta löytyi kallisarvoinen aarre – sisareni oli Madeiran reissulta ostanut tuliaiseksi freesioita, jotka olivat kiireiden keskellä unohtuneet jääkaapin viileyteen. Mikä valtava elämäntahto freesianmukuloilla olikaan! Joka mukula oli alkanut kasvaa pussin sisällä. Hyväkuntoisia juuria ja muutaman sentin mittaisia versoja työntyi mukuloiden uumenista.

 

Afrikasta kotoisin olevat freesiat ovat kauniita ja hyväntuoksuisia.  Siellä freesioiden luontainen kasvatusaika on talviaikaan. Suuressa puutarhamaassa Iso-Britanniassa freesioita kasvatetaan tuoksuvaksi kevätiloksi, jolloin ne istutetaan ruukkuihin syksyn, viimeistään joulun tienoilla. Meillä niitä näkee usein kukkakauppojen leikkovalikoimassa. Puutarhassa niistä harvemmin haaveillaan. Tai kenties haaveillaan, mutta kasvatus onkin eri asia. Ne ovat monen mielestä vähän kinkkisiä kasvatettavia. Freesianmukuloita näkee myynnissä keväällä, jolloin ne voi esikasvattaa sisällä ja kasvihuoneessa ja istuttaa ulos hallanvaaran mentyä ohitse. Kukintaa voi odotella elo-syyskuulle. Nyt siis kokeilen tuota brittiläistä tapaa, josko ehdin ja onnistun saamaan keväällä tai alkukesällä kukkivia freesiaruukkuja, koti-ikkunalla kasvattaen.

Hain kiireen vilkkaa istutustarpeet esiin. Taimiruukut, ruukunkappaleita, kukkamultaa… ja tein näin:

Laitoin ison taimiruukun pohjalle salaojitukseksi saviruukun palasia. Ne estävät myös multaa valumasta pois taimiruukun pohjalta. Yhtä hyvin voit levittää pohjalle parin sentin kerroksen kevytsoraa. Sitä sellaista keveää, ruskeaa, kivimäistä raetta. Lisäsin kukkamullan joukkoon kourallisen perliittiä. Perliitti on vulkaanista materiaalia, joka tekee maan huokoiseksi ja auttaa juuristoa hengittämään. Samalla se parantaa maan vedenpitokykyä. Yhtä hyvin mullan joukkoon voisi lisätä hieman hiekkaa. Sekoitin siniset ja liilat mukulat sekaisin, jotta vaikutelma olisi luonteva kaksivärinen, eihän kukat luonnossakaan kasva värien mukaan. Työnsin mukulat multaan, sipulinkärki siis juuri ja juuri multapinnan tasolle. Näistä mukuloista versot jo työntyvät reilusti esiin. Kevyesti vettä mukuloille, ruukut muutamaksi viikoksi viileään (minun mukulat ovat kyllä jo viileästä nauttineet). Viikon parin jälkeen siirrän freesiaruukut valoisalle ja viileälle vanhan talon ikkunalaudalle ja odottelen toiveikkaasti tuoksuvaa freesiakukkaloistetta. Sopivasti kosteutta ja toivon mukaan kevättä kohden lisääntyvää valoa. Jos ja kun kukkanuppuja ilmestyy, aloitan kastelun laimealla kukkalannoitevedellä.

Oikein hyvää alkanutta vuotta! Lähtölaskenta kohti kevättä ja puutarhasesonkia on alkanut!

ps. Oletko sinä kasvattanut freesioita tai muita eksoottisia kaunottaria? Vinkkaa muillekin kasvatusvinkkejäsi.Jätä vastaus