Herukanlehtijuoma on kesän paras juoma

Oi minä sitten palvon herukkapensaita! Kiihkeästi odotan kevään ensimmäisiä herukanlehtiä, joista teen lapsuuteni herkkujuoman – äidin ohjeella. Enää en muista, mistä hän ohjeen oli saanut tai miten kauan mehua tehnyt, mutta koko lapsuuteni sain kevään ja alkukesän tuota herkkua juoda. Kesälläkin herukanlehtijuomaa voi periaatteessa valmistaa, mutta kun pensaat alkavat kukkia ja marjoja pukata, en tohdi koskaan rasittaa pensasta enempää.

Viinimarjapensas


Olen tehnyt myös viininlehtikääryleen tyylisiä kääryleitä herukanlehdistä. Täytin riisillä ja sienillä, mutta juoma on niin taivaallista, että käytän lehdet mieluummin siihen. Ennen vanhaan ei ollut lehtien loppumisesta pelkoa, päinvastoin! Pihassamme oli noin 40-50 pensasta; punaista, mustaa ja valkoista herukkaa. Valkoinen oli minun lempiherukkani, mutta sen arvo mehussa tai hillossa oli aika olematon, joten meillä oli vain yksi valkoinen herukkapensas. Valkoinen herukka kehitettiin käsittääkseni estämään rastaiden ja muiden lintujen herkkuhetkiä pensaissa – ja kuinka ollakaan, rastaat tosiaan jättivät valkoisen pensaan rauhaan. Mutta minä en! Kun äiti tuli ämpärin kanssa poimimaan valkoista pensasta, niin se oli toklattu tyhjääkin tyhjemmäksi.

Ja kuinka iloinen olinkaan, kun kävin ostamassa tänä keväänä muutaman herukantaimen puutarhaliikkeestä, niin löysin valkoisen herukan taimia. Joko se on tullut takaisin tai minä olen kulkenut usvassa viimeiset 20 vuotta. Nyt pihallani on kaksi valkoista herukkapensasta – eivätkä nekään marjat tule hilloksi asti ehtimään. Minä syön ne kaikki suoraan pensaasta – ihan niin kuin kunnon ennen vanhaan!

ANJAMIRJAMI-ÄIDIN MUSTAHERUKKALEHTIJUOMA

G L V

5 l vettä
5 l mustaherukan lehtiä
50 g sitruunahappoa
1 kg sokeria

1) Poimi lehdet alkukesästä, jolloin ne ovat parhaimmillaan.

2) Kiehauta vesi ja kaada se puhtaiden lehtien päälle. Anna jäähtyä.

3) Lisää sitruunahappo ja anna tekeytyä 1 vuorokausi.

4) Siivilöi ja lisää sokeri. Kiehauta, jotta sokeri liukenee täysin juomaan.

5) Jäähdytä ja pullota.

6) Nauti rastailta piilossa.

Viinimarjapensas ja NuppuJätä vastaus